Gevlinderde kip
4/5 personen
45 minuten

Gevlinderde kip

Een hele kip te droog van de BBQ of uit de oven? Dit is verleden tijd! Hierbij één van onze favoriete kiprecepten; de gevlinderde kip.
Kip en een vlinder, juist ja! We 'vlinderen' de kip. Door de kip te vlinderen, eigenlijk de kip opensnijden, gaart de kip gelijkmatiger en wordt de kip overal lekker sappig.
Als jij onze slager heel lief aankijkt, doet hij het vast voor je ;-)

Een gevlinderde kip zorgt voor een langzame, gelijkmatige garing, met als resultaat een heerlijk malse kip. Tip: bestel je hele kip op tijd, zodat de slager tijd heeft om deze voor jou te vlinderen. Als de BBQ of oven toch aanstaat, leg er wat groenten bij met Parmezaanse kaas als topping, een heerlijke win-win.

Wil je zelf aan de slag met een BBQ rub en BBQ saus uit eigen keuken? Bekijk onze recepten in ons kookboek 'Meat the Family'.

Dit heb je nodig

  • 1 hele kip
  • 4 el BBQ rub*
  • 4 el BBQ saus*
  • Rookhout, appel

    Groenten, bijvoorbeeld:
  • Courgette
  • Zoete aardappels
  • Parmezaanse kaas

    * zelf maken? recepten te vinden in ons kookboek 'Meat the Family'

En zo maak je het

  • Kijk je slager lief aan en vraag hem de kip te ‘vlinderen’. Een gevlinderde kip zorgt voor een gelijkmatigere garing, met als resultaat een lekker malse kip.
  • Haal de kip ruim een uur van tevoren uit de koelkast.
  • Je kan de kip in de oven of op de BBQ bereiden. Verwarm de oven of BBQ (indirect) voor op 180 graden.
  • Kruid de gehele kip met de BBQ rub.
  • Wanneer je gebruikt maakt van de BBQ, leg het rookhout tussen de kolen.
  • Leg de kip op de BBQ voor 30 minuten.
  • Na 30 minuten kwast je de kip in met de BBQ saus.
  • Laat de kip nog 15 minuten op de BBQ garen.
  • De kip is gaar als deze een kerntemperatuur heeft bereikt van 72 graden.
  • Serveer de overgebleven BBQ saus bij de kip.
  • Eet smakelijk!