Pannukakku, Finse ovenpannekoek
4/5 personen
15 minuten

Pannukakku, Finse ovenpannekoek

Pannu… hoe? Pannukakku betekent pannenkoek in het Fins.

Met een Finse moeder stond er in huize van Eijk vaak Finse gerechten op het menu. Een pannukakku is een gezonde dikke pannenkoek van havermout, welke je in de oven bereidt. Wij gaan voor een gezonde versie, een hartige variant voor bij het ontbijt met spek, lunch of onderweg en een zoete variant met fruit voor tussendoor of als dessert.

Dus voor een healthy dessert of ontbijt kan je ook bij de slager terecht :-)

#nietvaneigenvee

Dit heb je nodig

  • 75 gram Havermeel/havermout
  • 75 gram speltmeel
  • 2 eieren
  • 300 ml melk 
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 banaan
  • 1 tl kaneel
  • Snufje zout

  • Hartige variant:
  • 6 plakken ontbijtspek
  • 50 gram geraspte kaas

  • Zoete variant:
  • 150 gram blauwe bessen
  • Griekse yoghurt/kwark

En zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Voor dit recept gebruiken wij een ovenschaal van 25 x 25 cm.
  • Doe de havermout in een mengkom en maal fijn met de keukenmachine tot havermeel.
  • Doe de overige ingrediënten in de mengkom; speltmeel, eieren, melk, bakpoeder, banaan, kaneel en het zout. Meng tot een egale massa.
  • Zet het mengsel minimaal een uur weg.
  • Bedek een ovenschaal met bakpapier, giet hierin het mengsel.

  • Voor de hartige variant:
  • Bedek het mengsel met de plakjes ontbijtspek, strooi de kaas over het ontbijtspek.

  • Voor de zoete variant:
  • Strooi de blauwe bessen over het mengsel, bewaar de helft apart.
  • Doe de Pannukakku, Finse ovenpannenkoek, voor 40 minuten in de oven.
  • Haal de Pannukakku uit de oven, serveer de zoete variant met Griekse yoghurt of kwark.

  • Eet smakelijk!