• voor 12.00 uur besteld, morgen in huis*
  • winkel in Voorschoten
  • thuisbezorgd vanaf €50
  • slager met ster en goud bekroond vlees
  • 9.6
  • 9.6
  • voor 12.00 uur besteld, morgen in huis*
  • winkel in Voorschoten
  • thuisbezorgd vanaf €50
  • slager met ster en goud bekroond vlees
Gestoofde runderwangen met pastinaakstamppot
4/5 personen
4,5 uur

Gestoofde runderwangen met pastinaakstamppot

Wil je een bijzonder gerecht maken? Wij zijn aan de slag gegaan met runderwangen. In één woord: genieten! Runderwangen zijn heerlijk vol van smaak. Net als varkens- en kalfswangen zijn runderwangen 'werkvlees'. Vlees wat dus veel gewerkt heeft. Het is mooi dooraderd, maar niet te vet. Een 'low & slow' bereiding is dan ook aan te raden. Je kan de runderwangen op de BBQ, in de oven, in de pan of in de snelkookpan bereiden.

Wij gebruiken smaakmakers als rozemarijn, tijm en gedroogde kruiden zoals komijn en gerookte paprikapoeder. Wij voegen onze eigen gemaakt bouillon toe. Neem de tijd voor dit gerecht, het duurt 4 tot 5 uur, voordat het vlees zacht is. De wang blijft één geheel en kan je in mooie stukjes snijden en verdelen. We maken naast de runderwangen een stamppotje van pastinaak en knolselderij met paddenstoelen en asperges. 

Dit gerecht kan je 1-2 dagen van tevoren maken, dan trekken de smaken lekker door de hele stoofpot. Het wordt een feestje op je bord!

Dit heb je nodig

  • 1 kg Runderwangen, eigen vee
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 3 takjes rozemarijn
  • 3 takjes tijm (totaal 6 takjes)
  • 800 ml runderbouillon (2 potten)
  • 1 el appelazijn
  • 2 tl komijnpoeder
  • ½ tl chilipoeder
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl gemalen kruidnagel

  • Stamppot:
  • 800 gram pastinaak
  • 800 gram knolselderij
  • 250 gram paddenstoelen
  • 100 gram cottage cheese
  • 3 takjes tijm (totaal 6 takjes)
  • 2 tl nootmuskaat
  • 200 gram groene/witte asperges
  • Olie/roomboter
  • Peper & zout

En zo maak je het

  • Haal het vlees ruim 1 uur van tevoren uit de koelkast.
  • Snij de uien in kleine blokjes. Snij de rozemarijn takjes heel fijn.
  • Doe de roomboter/olie in de pan en bak de runderwangen om en om bruin, ongeveer 3-4 minuten per wang. Bewaar het vlees apart.
  • Bak in dezelfde pan de uien, rozemarijn en de knoflook zachtjes: Voeg naar smaak peper en zout toe, laat het geheel ongeveer 2-3 minuten fruiten.
  • We binden 3 (drie!) takjes tijm met een touwtje aan elkaar (dan vis je de takjes straks makkelijk uit de pan).
  • Doe het vlees, de droge kruiden en de tijm in de pan. Voeg vervolgens de appelazijn en bouillon toe en breng zachtjes aan de kook.
  • Zet de pan met deksel op de kleinste pit (eventueel met tussenplaatje) voor ongeveer 4-5 uur. Proef na 4 uur of het vlees de gewenste zachtheid heeft bereikt. (Wij maken gebruik van een snelkookpan, het gerecht is dan binnen 1-1.5 uur klaar, heel handig als je niet zoveel tijd hebt)
  • Ondertussen snijden we de pastinaak en knolselderij in blokjes van 1-2 cm. Dit stomen/koken we in 6-8 minuten gaar.
  • Stamp de pastinaak en knolselderij samen met de overgebleven blaadjes tijm, nootmuskaat en de cottage cheese tot een heerlijke stamppot.
  • De paddenstoelen snijden we in plakjes. Bak op hoog vuur de paddenstoelen en mix deze door de stamppot.
  • Voeg een klein beetje jus van de runderwangen toe aan de stamppot. Proef af met peper en zout.
  • Bereid de asperges, grillen of kort koken. Serveer deze bij de stamppot.
  • Eet smakelijk!