• voor 12.00 uur besteld, morgen in huis*
  • winkel in Voorschoten
  • thuisbezorgd vanaf €50
  • slager met ster en goud bekroond vlees
  • 9.5
  • 9.5
  • voor 12.00 uur besteld, morgen in huis*
  • winkel in Voorschoten
  • thuisbezorgd vanaf €50
  • slager met ster en goud bekroond vlees
Tamme eendeborstfilet met kersenportsaus & pastinaakstamppot
2/3 personen
35 minuten

Tamme eendeborstfilet met kersenportsaus & pastinaakstamppot

Met een simpel recept, hoge ogen gooien tijdens de feestdagen? Dat kan!

Tamme eendeborstfilet met kersenportsaus en pastinaakstamppot. We leggen je precies uit hoe je de tamme eendenborstfilet het lekkerst bereidt. De stamppot en de kersenportsaus is perefect van de te voren te bereiden, zodat je zelf ook kan meegenieten tijdens je diner! 

Dit heb je nodig

Ingredienten voor 2/3 personen

  • 2 tamme eendenborstfilet
  • 500 gram pastinaak
  • 500 gram aardappels (kruimig)
  • 2 kleine uien
  • 6 takjes dragon
  • 200 gram kastanjechampignons
  • 150 gram kersen
  • 75 ml water
  • 2 el honing
  • 2 el port
  • roomboter, olijfolie
  • peper en zout

En zo maak je het

  • Was je handen, zorg voor een schone werkbank, keukengereedschap en snijplanken.
  • Haal alle ingrediënten ruim van te voren uit de koelkast.
  • Schil de aardappels en pastinaak. Snij deze vervolgens in kleine blokjes.
  • Kook de aardappels en pastinaak 20 minuten.
  • Pluk de dragon blaadjes van de takjes en snij klein.
  • Snij 1 ui en de kastanjechampignons. Fruit de ui 2 minuten in olijfolie, voeg vervolgens de kastanjechampignons toe, bak het geheel ongeveer 5 minuten. Voeg de laatste minuut de dragon toe.
  • Stamp de aardappels en pastinaak, voeg een klein klontje roomboter, peper en zout toe.
  • Voeg het champignonmengsel aan de stamppot toe.
  • Snij met een scherp mes een ruitjes patroon in het vel van de tamme eendenborstfilet, of vraag dit lief aan de slager.
  • Bak de eendenborstfilet zonder vetstof (=boter en/of olie). Begin op de vel kant 5 minuten, draai om op de vleeskant 5 minuten en eindig nog ongeveer 5 minuten op de vel kant. De kerntemperatuur van de eendenborst moet zijn 52 graden. Bewaar het vet in de pan. Laat even rusten onder aluminiumfolie.
  • Doe vervolgens een klontje roomboter in een steelpan, voeg 1 ui gesneden toe, fruit het geheel 2 minuten.
  • Voeg de kersen, water, port, klein beetje bakvet en de honing toe aan de steelpan. Laat het geheel ongeveer 10 minuten inkoken totdat het de dikte van yoghurt heeft.
  • Serveer het stamppotje met de eendenborstfilet in plakjes gesneden. Serveer de kersenportsaus apart.

Wanneer je kiest voor dit gerecht tijdens de feestdagen, pas dan de hoeveelheden aan, wanneer je meerdere gangen in je menu hebt!

Eet smakelijk!